Aarrerannan arvot viestivät välittämisestä
- Aarreranta
- 17.4.
- 2 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 6 päivää sitten
Lastensuojeluyksiköt Aarreranta ja Aarreharju ovat lapsiperheiden tukena arjen haastavissa tilanteissa. Yksiköiden ammattilaiset elävät lasten ja nuorten arkea läsnä ollen, kohdaten ja kuunnellen. Aarrerannan henkilöstön työtä ohjaa traumatietoinen työote. Työyhteisössä on tunnistetut arvot, joiden pohjalta rakentuu vahva osaaminen. Yksilöllinen ja lapsilähtöinen arki turvallisten aikuisten siivittämänä luo yksiköiden arjen.

Lasten näköistä arkea
Kun lapsi tarvitsee lastensuojelua, kyseessä on koko perheeseen vaikuttava kriisi. Sijaishuolto edellyttää ammattitaitoa, kohtaamista ja herkkyyttä pysähtyä lapsen tilanteen äärelle.
Lastensuojelun sijaishuollon työ rakentuu lasten arjen ja heidän yksilöllisten tarpeidensa ympärille. Aarrerannan ja Aarreharjun lastensuojeluyksiköissä työ perustuu lasten tilanteiden ja kuormitustekijöiden ymmärtämiseen.
"Kaiken lähtökohtana on, että meillä ohjaajilla on aito halu tutustua lapseen: Kuka sä oot? Työtämme ohjaa uteliaisuus ja hyväksyntä. Iloitsemme lapsesta sellaisena kuin hän on."
Lapsilähtöisen arjen ja kohtaamisen keskiössä ovat henkilökunnan vuorovaikutustaidot. Henkilökunta heittäytyy työhön omalla persoonallaan. Jotta lapset kokevat olonsa turvalliseksi, he tarvitsevat läsnäolevan, hyväksyvän aikuisen.

Pysyvät ja turvalliset aikuiset luovat korjaavia kokemuksia
Aarrerannan missiona on tarjota lapsille turvallisia ja merkityksellisiä kokemuksia lastensuojelun sijaishuollon palvelussa. Turvallisuudentunnetta ja korjaavia kokemuksia vahvistavat yksilöllisyys, lapsikeskeisyys. Työotteessa näkyy myös kiintymyskeskeinen ja traumatietoinen lähestymistapa sekä osallisuus.
Turvallisuus näkyy Aarrerannassa ja Aarreharjussa siten, että lapsella on tuttu ja pysyvä aikuinen, johon hän voi tukeutua. Se näkyy arjessa niin, että jokaisella lapsella on oma vastuuaikuinen, joka on hänen tukenaan päivittäin.
Tärkeä arvo lastensuojelutyössä on hetkessä auttaminen ja kokonaisvaltainen ymmärrys lapsen tilanteesta. Aarrerannan ja Aarreharjun työntekijöiden osaamista ja ammattitaitoa vahvistetaan Aarrerannan oman koulutus polun kautta Tärkeimmät työkalut lastensuojelutyössä ovat oma persoona ja aito kohtaaminen.
"Lapsilla on tuntosarvet tosi pitkällä. Vaikka me olemme ammattilaisia, meillä on oma elämä, jossa on voinut tapahtua kaikenlaista. Jos emme sanoita lapselle jollain tasolla sitä, että hei, mulla on nyt vähän huono päivä, lapselle voi syntyä turvaton olo. Se on tärkeää huomioida."
Yhteistyö ja avoimuus onnistuneen työn taustalla
Lastensuojelu on aina viimesijainen tuki lapsiperheille arjen haastavissa tilanteissa. Kun lapsi saapuu sijaishuoltoyksikköön, yksikön työntekijät ovat uuden tilanteen edessä. Tästä hetkestä alkaa tutustuminen lapseen, hänen perheeseensä ja verkostoonsa. Jokainen sijaishuollossa asuva lapsi kohdataan yksilönä, omien tarpeidensa ja ominaisuuksiensa kanssa.
Onnistuneen työn taustalla on vahva verkosto, jonka yhteistyö luo turvaa ja mahdollistaa tavoitellun muutoksen. Lapsen tärkein verkosto sijaishuollossa muodostuu kodin, sijaishuoltoyksikön sosiaalityön välille. Tärkeitänä osana verkostoa ovat myös koulu ja muut tahot, esimerkiksi terveydenhuolto.
Konkreettiset esimerkit kertovat työn tuloksista. Yhteistyö ja tilanteen hyväksyminen luovat turvaa lapselle uudessa tilanteessa. Hyväksyntä mahdollistaa myös muutoksen.
Arjen konkretiaa
Lapsilähtöisyys
Turvallisuus
Yksilöllisyys

Lastensuojeluyksikössä asuvien lasten turvallisuudentunne rakentuu pysyvistä ja luotettavista aikuisista. Yksiköiden työntekijät ovat sitoutuneita elämään arkea lasten ehdoilla ja ovat avoimia oppimaan uutta. Turvallisuuden taustalla on myös työntekijöiden hyvinvointi – kun työyhteisössä viihdytään ja voidaan hyvin, se heijastuu suoraan lasten arkeen.
Lapsen huomioiminen lähtee arjen pienistä teoista ja läsnäolosta. Jokainen lapsi tuo mukanaan oman tarinansa. Turvallinen ja lasta kunnioittava toimintaympäristö antaa heille tunteen siitä, että aikuiset ovat läsnä, välittävät ja hallitsevat tilanteen.
"Helpottaa kuormitusta, kun työssä viihtyy ja olo on turvallinen."
Paras palaute tehdystä työstä ovat kiitolliset lapset ja heidän tukiverkostonsa. Lapset osoittavat turvallisuudentunnetta ja luottamusta aikuisia kohtaan arjen eri tilanteissa, niin vaikeissa kuin iloisissakin.
Comments